ons tijdverdrijf in Teheran

Het belangrijkste en meest zenuwslopende tijdverdrijf is onze bezoeken aan de diverse Ambassades.  De Belgische Ambassade bezochten  driemaal en telkenmale werden we er zeer vriendelijk en gemoedelijk ontvangen door een naaste medewerker van de Ambassadeur.  Maandag 3 augustus dienden we onze visumaanvraag in op de Ambassade van Oezbekistan en toonde Luc ons de Ambassade van Turkmenistan. ’s Woensdag trokken we naar de Ambassade van Pakistan en na 3 uur wachten vertelde men ons dat ze in Teheran geen Pakistaans Visum afleveren voor Noord-Pakistan.  Donderdag gingen we naar de Chinese Ambassade.  Ons dossier was volledig in orde, doch toen ze de uitnodigingsbrief van de Belgische Ambassade zagen zei men plots dat we pas NA 5 september ons Visum voor China hier in Teheran kunnen aanvragen … reden ? … geen uitleg ! en we kregen ons hele dossier terug en mochten het afbollen.  We gingen dan maar wat afkoelen in één van de  méér dan 800 parken die Teheran bezit.  Ze zijn allemaal  pik fijn onderhouden en ze worden alle dagen veelvuldig met water gesproeid.  Het moet gezegd worden dat al die Ambassades tamelijk  ver uit elkaar liggen en dat we daardoor het gebruik van de Metro en de taxi’s reeds goed onder de knie hebben.  Op de Metro in Teheran zul  je je als westerling niet gauw vervelen :

verkoop van luchtbellenpistool op de metro

verkoop van luchtbellenpistool op de metro

leurders bieden allerlei koopwaar aan en demonstreren dat ook uitgebreid : scheermesjes, MP3’s, oortjes, kousen, luchtbellenpistooltjes, lichtgevende armbanden, kauwgom, stadsplannen, onbreekbare lampen, schoenen, kinderboekjes, plastieken tafellakens, enz… enz…  Maar soms komen we ook wel eens méér dan 5 km te voet terug en wandelen we langs mooie winkelbuurten en door de parken tegen de bergen van Teheran aan.  In de binnenstad liggen ook heel wat verkeersvrije winkelstraatjes waar hoofdzakelijk kledij verkocht wordt. 

verkeersvrij winkelstraatje naast Duitse Ambassade

verkeersvrij winkelstraatje naast Duitse Ambassade

Het complex van de Grand Bazaar ligt op amper een kwartiertje stappen van ons hotel.  In vergelijking met Tabriz zijn de gangen breder, zijn de koopwaren minder gegroepeerd, laten de handelaars er veel meer vuilnis achter en is hij ’s avonds reeds gesloten om 20 u.  De winkels in de steden zijn over het algemeen veel minder lang open dan in Turkije.
We brachten ook eens een namiddag door met Eli en haar echtgenoot Mohamed en waren te gast op hun appartementje ; zo zagen we dat wonen in Teheran een dure aangelegenheid is : de huurgelden zijn vrij hoog en een klein confortabel appartement met 1 slpk kost algauw 256.000.000 toman of ongeveer 80.000 € wat voor een jong gezin vrij veel geld is, gezien de Iraniër een gemiddeld inkomen heeft van 3.500 à 4.500 € per jaar. Voor de rest veel rusten, lezen, een wasje doen, veel smoothie’s drinken van verse vruchten, door de stad kuieren op zoek naar ludieke taferelen, artikels schrijven voor de website en af en toe eens kokkerellen op onze kamer, want we moeten ook spaarzaam zijn omdat we nergens in Iran geld kunnen afhalen aan een bankautomaat en nergens kunnen betalen met onze internationale kredietkaarten.  Vandaag zijn we naar het Politiekantoor voor Vreemdelingen Zaken geweest voor de verlenging van ons visum dat we kregen na betaling van 350.000 IRR elk.

Dit bericht is geplaatst in dagboek, Indiareis 2015. Bookmark de permalink.

2 Responses to ons tijdverdrijf in Teheran

  1. Vermincksel Erik schreef:

    Dat is inderdaad balen, als je verneemt dat je zo lang op jullie visum moet wachten. Op zo’ n momenten moet je kunnen relativeren en denken “het had erger gekund”, gelukkig zijn jullie goed in het improviseren en kunnen de tijd vullen met andere nuttige dingen blijkbaar. Het is nog wel erg lang en ik ben benieuwd hoe jullie je tijd verder gaan invullen. Tot een volgende keer … Erik vanuit Merksem

  2. Vermincksel Erik schreef:

    Gelukkige verjaardag Guido, geniet ervan en maar hopen dat de visumperikelen zich niet meer voordoen. Dat jullie vooral veilig en gezond verder mogen reizen. De groeten, Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *